Čekejte, prosím...
A A A

Hledaný výraz nenalezen

Hledaný § nenalezen

54/2025 Sb. znění účinné od 1. 1. 2026

54

 

VYHLÁŠKA

ze dne 20. února 2025,

kterou se mění vyhláška č. 132/2015 Sb., o sazebníku náhrad nákladů za rozbory prováděné laboratořemi Státní zemědělské a potravinářské inspekce pro účely kontroly, ve znění pozdějších předpisů

 

Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 14 zákona č. 146/2002 Sb., o Státní zemědělské a potravinářské inspekci a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 316/2004 Sb., zákona č. 138/2014 Sb., zákona č. 180/2016 Sb. a zákona č. 174/2021 Sb.:

Čl. I

Vyhláška č. 132/2015 Sb., o sazebníku náhrad nákladů za rozbory prováděné laboratořemi Státní zemědělské a potravinářské inspekce pro účely kontroly, ve znění vyhlášky č. 396/2016 Sb. a vyhlášky č. 129/2019 Sb., se mění takto:

1.

V § 1 se číslo „6“ nahrazuje číslem „7“.

 

2.

Přílohy č. 1 a 2 znějí:

Příloha č. 1

 

Fyzikálně-chemické rozbory

 

Číslo

Rozbor

Výše náhrady nákladů v Kč

1.

Stanovení acesulfamu-K, aspartamu a sacharinu v potravinách metodou HPLC

1 340

2.

Stanovení vitaminu A v potravinách metodou HPLC

2 590

3.

Stanovení napadení těstovin škůdci

90

4.

Stanovení zlomků a příměsí jiných druhů těstovin

130

5.

Stanovení očkovitosti těstovin

70

6.

Stanovení tuku přímou extrakcí v pekařských výrobcích

290

7.

Stanovení tuku po hydrolýze v pekařských výrobcích

470

8.

Stanovení obsahu cukrů v pekařských výrobcích

570

9.

Stanovení titrovatelných kyselin v pekařských výrobcích

210

10.

Stanovení příměsi ve strouhance

70

11.

Stanovení cukrů v cukrářských výrobcích

570

12.

Stanovení tuků extrakcí po hydrolýze v cukrářských výrobcích

470

13.

Stanovení titrovatelných kyselin v cukrářských výrobcích

130

14.

Stanovení tuku acidobutyrometricky ve zmrzlinách

270

15.

Stanovení veškerých redukujících cukrů po inverzi metodou Schoorla ve zmrzlinách

570

16.

Stanovení obsahu tuku přímou extrakcí v cukrovinkách a trvanlivém pečivu

330

17.

Stanovení obsahu tuku po hydrolýze v cukrovinkách a trvanlivém pečivu

470

18.

Stanovení čokoládové polevy formované, máčené

220

19.

Stanovení sacharózy polarimetricky v cukrovinkách a trvanlivém pečivu

330

20.

Stanovení sacharidů v cukrovinkách a trvanlivém pečivu

560

21.

Stanovení sacharózy polarimetricky v cukrovarských výrobcích

260

22.

Stanovení redukujících cukrů v cukrovarských výrobcích

330

23.

Stanovení barvy cukrovarských výrobků

290

24.

Stanovení granulometrického složení u řepného cukru

130

25.

Stanovení obsahu nerozpustných látek v cukrovarských výrobcích

290

26.

Stanovení ferromagnetických příměsí v cukrovarských výrobcích

70

27.

Stanovení protihrudkujících látek v cukrovarských výrobcích

340

28.

Stanovení titrovatelných kyselin ve vodním výluhu škrobu

160

29.

Stanovení stipů ve škrobu

70

30.

Stanovení titrační kyselosti ve výrobcích ze škrobu

160

31.

Stanovení barvy piva

260

32.

Výpočet využitelné energie piva

70

33.

Stanovení pěnivosti piva

90

34.

Stanovení cukrů v pivu

620

35.

Stanovení mohutnosti kynutí v těstě u droždí

210

36.

Stanovení kyselosti droždí

230

37.

Stanovení hustoty vonných a chuťových látek

210

38.

Stanovení alkoholu v lihovinách

460

39.

Stanovení netěkavých látek rozpustných cukrů v lihovinách

270

40.

Stanovení veškerých kyselin ve vinném destilátu a brandy

130

41.

Stanovení kyanovodíku v lihovinách

270

42.

Stanovení cukrů v lihovinách

560

43.

Stanovení oxidu uhličitého v nealkoholických nápojích, manometricky

70

44.

Stanovení oxidu uhličitého v nealkoholických nápojích titrační metodou

260

45.

Stanovení kyselosti - titrovatelné kyseliny v nealkoholických nápojích

260

46.

Stanovení alkoholu v nealkoholických nápojích

400

47.

Stanovení cukru v nealkoholických nápojích

460

48.

Stanovení kyselosti kvasného octa

220

49.

Stanovení etanolu v kvasném octě

550

50.

Stanovení veškerého extraktu kvasného octa

350

51.

Stanovení bezcukerného extraktu kvasného octa

70

52.

Stanovení celkové kyselosti konzervárenských polotovarů z ovoce a zeleniny

260

53.

Stanovení netěkavých kyselin (kyseliny mléčné) v konzervárenských polotovarech a výrobcích z ovoce a zeleniny

690

54.

Stanovení těkavých kyselin v konzervárenských polotovarech a výrobcích z ovoce a zeleniny

430

55.

Stanovení etanolu v konzervárenských polotovarech a výrobcích z ovoce a zeleniny

390

56.

Stanovení obsahu cukrů v konzervárenských polotovarech a výrobcích z ovoce a zeleniny

570

57.

Stanovení oxidu uhelnatého v kouřových kondenzátech

2 370

58.

Stanovení alkaloidů v kondenzátu cigaretového kouře metodou spektrofotometrickou

2 940

59.

Stanovení alkaloidů (nikotinu) ve fermentovaném tabáku a tabákových výrobcích

2 940

60.

Stanovení hmotnostní rychlosti volného hoření (hořlavost) fermentovaného tabáku a tabákových výrobků

260

61.

Stanovení tuku přímou extrakcí v mrazírenských výrobcích

290

62.

Stanovení kyselosti ovocných a zeleninových výrobků

260

63.

Stanovení relativní hustoty ovocných a zeleninových šťáv

130

64.

Stanovení formolového čísla ovocných a zeleninových šťáv

260

65.

Stanovení obsahu fosforu v ovocných a zeleninových šťávách metodou spektrofotometrickou

1 660

66.

Stanovení obsahu kyseliny L-jablečné (L-malátu) v ovocných a zeleninových šťávách metodou enzymaticko-spektrofotometrickou

2210

67.

Stanovení obsahu kyseliny D-isocitronové v ovocných a zeleninových šťávách metodou enzymaticko-spektrofotometrickou

2210

68.

Stanovení obsahu prolinu v ovocných a zeleninových šťávách metodou- spektrofotometrickou

1 240

69.

Stanovení hesperidinu a naringinu v citrusových šťávách metodou HPLC

1 400

70.

Stanovení obsahu kyseliny D-jablečné v ovocných a zeleninových šťávách metodou enzymaticko-spektrofotometrickou

2210

71.

Stanovení obsahu mléčného tuku v čokoládě a čokoládových cukrovinkách

4810

72.

Stanovení obsahu tukuprosté mléčné sušiny v čokoládě a čokoládových cukrovinkách

2 250

73.

Stanovení obsahu tukuprosté kakaové sušiny v čokoládě a čokoládových cukrovinkách

1 790

74.

Stanovení surového a beznikotinového bezvodého kondenzátu kouře za použití rutinního analytického nakuřovacího přístroje

1 440

75.

Stanovení podílu složek v drůbežích a zvěřinových konzervách

130

76.

Stanovení kyselosti u ryb, rybích výrobků a konzerv

130

77.

Stanovení hmotnosti obsahu a podílu složek u ryb, rybích výrobků a konzerv

130

78.

Stanovení celkového obsahu tuku v mase a masných výrobcích

470

79.

Důkaz přítomnosti škrobu v mase, masných výrobcích a masných konzervách a hotových jídlech v konzervách

130

80.

Stanovení obsahu volného tuku v mase a masných výrobcích

380

81.

Stanovení piperinu v pepři metodou spektrofotometrickou

1 400

82.

Stanovení celkového obsahu capsaicinoidů a oleoresinů v chilli paprikách metodou HPLC

1 990

83.

Příprava mletého vzorku čaje o známém obsahu sušiny

290

84.

Stanovení kyselosti dehydratovaných výrobků a ochucovadel

160

85.

Stanovení kreatinu v dehydratovaných výrobcích a ochucovadlech

1 240

86.

Stanovení cukru v hořčici

570

87.

Stanovení kyselosti hořčice

130

88.

Stanovení tuku v hořčici

650

89.

Stanovení vlhkosti a těkavých látek

270

90.

Stanovení hustoty kapalných chemických výrobků pro průmyslové použití při 20°C

130

91.

Stanovení obsahu etanolu v lihu pyknometricky

180

92.

Stanovení furalu v lihu metodou fotometrickou

1 400

93.

Stanovení obsahu veškerých dusíkatých zásad v lihu

400

94.

Zjišťování alkality lihu

70

95.

Stanovení kyselosti lihu

220

96.

Stanovení odparku lihu

260

97.

Stanovení vitamínu D metodou HPLC-Stanovení cholekalciferolu (D3) a ergokalciferolu (D2).

4810

98.

Stanovení vitamínu E metodou HPLC-Stanovení alfa, beta, gama, a delta- tokoferolů

2210

99.

Stanovení obsahu síranů

340

100.

Stanovení methylesterů mastných kyselin plynovou chromatografií

2 500

101.

Stanovení butylhydroxyanisolu (BHA) a butylhydroxytoluenu (BHT) - metoda plynové chromatografie

3 200

102.

Stanovení reziduí bromidů - Stanovení anorganických bromidů

2 980

103.

Stanovení vitaminu A v potravinách metodou HPLC - stanovení beta-karotenu

2 590

104.

Stanovení patulinu v čiré a zakalené jablečné šťávě a protlaku - metoda HPLC s přečištěním na rozhraní kapalina/kapalina

2410

105.

Stanovení ochratoxinu A v ječmeni a pražené kávě - metoda HPLC s přečištěním na imunoafinitní kolonce

9 570

106.

Stanovení ochratoxinu A ve vínu a pivu - metoda HPLC s přečištěním na imunoafinitní kolonce

9 570

107.

Stanovení aflatoxinu B1 a sumy aflatoxinů B1, B2, G1 a G2 v lískových oříšcích, burských oříšcích, pistáciích, fících a práškové paprice - metoda HPLC s postkolonovou derivatizací a s předčištěním a imunoafinitní kolonce

7 880

108.

Detekce ozářených potravin obsahujících tuk - analýza 2-alkylcyklobutanonů - metoda plynové chromatografie s detekcí hmotnostní

6 180

109.

Termoluminiscenční detekce ozářených potravin, ze kterých mohou být izolovány křemičité minerály

6 490

110.

Stanovení fumonisinů B1 a B2 v potravinách na bázi kukuřice - HPLC metoda s přečištěním na imunoafinitní kolonce

7 140

111.

Stanovení obsahu vody v kouřových kondenzátech cigaret- metoda plynové chromatografie

960

112.

Stanovení celkového obsahu karotenoidů a obsahu jednotlivých frakcí karotenoidů

2 680

113.

Stanovení dusitanů v potravinách spektrofotometricky

730

114.

Stanovení hmotnosti zmrazených rybích výrobků (zmrazené rybí tyčinky (rybí prsty), rybí porce a rybí filety obalované ve strouhance nebo těstíčku)

130

115.

Stanovení 3-monochlorpropan-1,2-diolu (MCPD) v potravinách plynovou chromatografií

7 120

116.

Stanovení neohesperidinu-dihydochalkonu v potravinách metodou HPLC

1 400

117.

Stanovení obsahu dusičnanů metodou HPLC

1 470

118.

Stanovení vitamínu B1 metodou HPLC

2 200

119.

Stanovení vitamínu B2 metodou HPLC

2 200

120.

Stanovení polyfosfátů v mase a masných výrobcích

1 240

121.

Stanovení obsahu sacharózy polarimetricky ve slazeném zahuštěném mléce

330

122.

Stanovení hustoty

210

123.

Stanovení obsahu nikotinu v kouřových kondenzátech cigaret metodou plynové chromatografie

2 940

124.

Stanovení volného a celkového chloru kolorimetrickou metodou ve vodách

600

125.

Stanovení chlormequatu a mepiquatu metodou LC-MS/MS v potravinách s nízkým obsahem tuku

4 750

126.

Stanovení složení sterolů plynovou chromatografií v bezvodém mléčném tuku (Rutinní metoda)

3 380

127.

Stanovení veškerých kyselin v lihovinách

220

128.

Stanovení poměru stabilního izotopu uhlíku (13C/12C) v cukrech ovocných šťáv - metoda izotopové hmotnostní spektrometrie

3410

129.

Stanovení poměru stabilního izotopu uhlíku (13C/12C) v dužině ovocných šťáv - metoda izotopové hmotnostní spektrometrie

3410

130.

Stanovení vitamínu B6 metodou HPLC v potravinách

2 200

131.

Stanovení hořkosti v pivu

810

132.

Stanovení siřičitanu v potravinách optimalizovanou metodou dle Monier- Williamse

440

133.

Stanovení pH potenciometricky

130

134.

Stanovení látek extrahovatelných diethyletherem z potravinářských sulfonovaných organických barviv rozpustných ve vodě

430

135.

Stanovení netěkavých látek v kyselině propionové (E 280)

270

136.

Důkaz vyššího než mezního množství aldehydů v kyselině sorbové (E 200), sorbanu sodném, draselném a vápenatém (E 201, E 202, E 203) a v kyselině propionové (E 280)

160

137.

Důkaz vyššího než mezního množství redukujících látek v mléčnanu sodném, draselném a vápenatém (E 325, E 326, E 327)

90

138.

Stanovení těkavých kyselin a důkazu vyššího než mezního množství dusičnanů v kyselině orthofosforečné (E 338) - pouze stanovení vyššího než mezního množství dusičnanů

160

139.

Stanovení látek nerozpustných ve vodě přítomných v orthofosforečnanu sodném, disodném a trisodném a v orthofosforečnanu draselném, didraselném a tridraselném (E 339(i), E 339(ii), E 339(iii), E 340(i), E 340(ii), E 340(i))

350

140.

Stanovení sukralózy - metoda HPLC

2210

141.

Identifikace syntetických potravinářských barviv v potravinách metodou TLC

1 010

142.

Stanovení syntetických potravinářských barviv v potravinách metodou HPLC

2 700

143.

Stanovení syntetických potravinářských barviv v potravinách metodou spektrofotometrickou

1 920

144.

Stanovení karotenoidů v potravinách metodou spektrofotometrickou

1 560

145.

Stanovení beta-karotenu v potravinách spektrofotometrickou metodou

2 590

146.

Stanovení kyseliny p-hydroxybenzoové a jejích esterů v potravinách metodou HPLC

1 250

147.

Stanovení kyseliny sorbové a kyseliny benzoové v potravinách metodou HPLC

1 240

148.

Stanovení celkového oxidu siřičitého v potravinách metodou destilačně- titrační

420

149.

Stanovení oxidu siřičitého v potravinách metodou spektrofotometrickou s pararosanilinem

1 400

150.

Stanovení kyseliny mravenčí v potravinách metodou HPLC

1 420

151.

Stanovení fosforu v potravinách metodou spektrofotometrickou

1 660

152.

Stanovení theobrominu, kofeinu a theofylinu v potravinách metodou HPLC

1 510

153.

Stanovení kyseliny glutamové v potravinách metodou HPLC

1 440

154.

Stanovení chininu metodou HPLC

1 300

155.

Stanovení chininu metodou spektrofotometrickou

1220

156.

Stanovení aromatických látek a alkaloidů v potravinách metodou GC

2 600

157.

Stanovení vanilinu, ethylvanilinu, kumarinu a příbuzných aromatických látek v potravinách metodou HPLC

1 400

158.

Stanovení vitamínů rozpustných ve vodě v doplňcích stravy metodou HPLC

1 990

159.

Stanovení vitaminů A a E v potravinách metodou HPLC

2 080

160.

Stanovení vitaminů B1, B2, B6 v potravinách metodou HPLC

2 200

161.

Stanovení vitaminu B12 v potravinách imuno-enzymatickou metodou

3 900

162.

Stanovení vitaminu C v potravinách metodou HPLC

1 240

163.

Stanovení taurinu v potravinách metodou HPLC

1 820

164.

Stanovení specifických bílkovin a dalších antigenů v potravinách imunoenzymatickou metodou

3 900

165.

Stanovení (konfirmace) jednoho vzorku na zařízení GC MSD

1 810

166.

Stanovení anabolických steroidů v potravinách hmotnostní spektrometrií

4 420

167.

Stanovení (konfirmace) jednoho vzorku na zařízení LC/MS

4 460

168.

Stanovení obsahu vaječné bílkoviny v potravinách imunoenzymatickou metodou

3 900

169.

Stanovení dithiokarbamátů v potravinách metodou GC

3 340

170.

Stanovení pesticidů na bázi kvartérních aminů v potravinách kapalinovou chromatografií s MS detekcí

4 750

171.

Stanovení bromidů v potravinách metodou GC/ECD

2 980

172.

Stanovení ovocného (zeleninového) podílu

8 150

173.

Stanovení refraktometrické sušiny vnesené rajčatovou surovinou

7 150

174.

Stanovení chlorovaných alifatických uhlovodíků metodou GC

2 180

175.

Stanovení ftalátů v nápojích metodou GC

2 570

176.

Stanovení 1,3-dimethylamylaminu a přírodních látek v doplňcích stravy metodou LC-MS/MS

4 730

177.

Stanovení aflatoxinů B1, B2, G1, G2 v potravinách metodou HPLC

7 880

178.

Stanovení deoxynivalenolu v potravinách metodou HPLC

7 290

179.

Stanovení ochratoxinu A v potravinách metodou HPLC s využitím imunoafinitních (SPE) kolonek

9 570

180.

Stanovení patulinu v potravinách metodou HPLC

2410

181.

Stanovení biogenních aminů v potravinách metodou HPLC

2 290

182.

Stanovení metanolu v lihovinách a lihu metodou GC

1 240

183.

Stanovení chloraminu

1 500

184.

Stanovení etylkarbamátu v lihovinách metodou GC

1 810

185.

Detekce stafylokokových enterotoxinů v potravinách

2 600

186.

Identifikace stafylokokových enterotoxinů A, B, C, D a E v potravinách

3 900

187.

Detekce bacilových průjmových enterotoxinů v potravinách imunoenzymatickou metodou

3 640

188.

Stanovení cukrů a celkového alkoholu ve víně

610

189.

Stanovení celkového alkoholu ve víně výpočet

40

190.

Stanovení těkavých organických látek v potravinách metodou GC

2 180

191.

Stanovení zearalenonu v potravinách metodou HPLC

7 290

192.

Stanovení ethylacetátu plynovou chromatografií

1 240

193.

Stanovení titrovatelných zásad v lihovinách

180

194.

Stanovení veškerých kyselin v lihovinách

220

195.

Stanovení vícesytných alkoholů ve vínech a lihovinách

1 950

196.

Stanovení vyšších alkoholů, esterů a aldehydů v lihovinách s vyšším obsahem těkavých složek

1 740

197.

Stanovení vyšších alkoholů, esterů a aldehydů v lihu a lihovinách s nízkým obsahem těkavých složek

1 740

198.

Stanovení furalů v lihu a lihovinách

1 950

199.

Stanovení poměru stabilních izotopů vodíku D/H na methylové a methylenové skupině ethanolu metodou nukleární magnetické rezonance (SNIF-NMR), stanovení zvýšení přirozeného obsahu alkoholu a průkaz slazení ze stanovených hodnot

17 510

200.

Stanovení poměru stabilních izotopů uhlíku 13C/12C (vyjádřeného jako 613C) v ethanolu metodou hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů (IRMS), stanovení zvýšení přirozeného obsahu alkoholu a průkaz slazení ze stanovených hodnot

11 350

201.

Stanovení poměru stabilních izotopů kyslíku 18O/16O (vyjádřeného jako δ18O) ve vodě metodou hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů (IRMS) a stanovení přídavku vody ekvilibrační metodou ze stanovených hodnot

4 880

202.

Stanovení beta-laktoglobulinu v potravinách imuno-enzymatickou metodou

3 250

203.

Stanovení arašídů v potravinách imuno-enzymatickou metodou

3 250

204.

Stanovení poměru stabilních izotopů uhlíku 13C/12C vyjádřeného jako delta 13C) v ethanolu pomocí hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů (IRMS) a stanovení poměru stabilních izotopů vodíku D/H na methylové a methylenové skupině ethanolu pomocí nukleární magnetické rezonance (SNIF-NMR) - stanovení zvýšení přirozeného obsahu alkoholu a průkaz slazení ze stanovených hodnot

22 620

205.

Stanovení markérů pro odhalení falšování přídavkem syntetického glycerolu plynovou chromatografií s MS detekcí

7 350

206.

Stanovení poměru stabilních izotopů kyslíku 18O/16O (vyjádřeného jako delta 18O) ve vodě pomocí hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů (IRMS) - stanovení původu vody v ovocných a zeleninových šťávách

4 880

207.

Stanovení kyseliny aristolochové v potravinách

1 240

208.

Stanovení gliadinu (lepku) v potravinách imuno-enzymatickou metodou

3 250

209.

Stanovení obsahu čisté svalové bílkoviny přepočtem přes 3-methylhistidin

1 570

210.

Stanovení provařenosti masných výrobků

210

211.

Stanovení obsahu masa

8 030

212.

Stanovení obsahu masa v rybách a rybích výrobcích

1 860

213.

Stanovení floridzinu v potravinách metodou HPLC

1 560

214.

Stanovení obsahu náplně nebo panády zmrazených výrobků

130

215.

Stanovení volné vody u zabité drůbeže

70

216.

Stanovení methanolu a těkavých látek v lihovinách

1 740

217.

Stanovení obsahu vody v tabáku destilační metodou

620

218.

Stanovení šířky řezu a hmotnostního podílu tabákových částic v tabákových výrobcích

530

219.

Stanovení obsahu sójové bílkoviny v potravinách imuno-enzymatickou metodou

3 900

220.

Stanovení kolagenu v masných výrobcích výpočtem přes 4-hydroxyprolin

2 350

221.

Stanovení sacharidů a odvozených vícesytných alkoholů v potravinách metodou HPLC

1 240

222.

Stanovení spektra cukrů v medu

1 690

223.

Stanovení tuku po hydrolýze metodou podle Soxhleta

470

224.

Stanovení tuku přímou extrakcí metodou podle Soxhleta

290

225.

Stanovení mastných kyselin v tucích a olejích metodou GC

2 500

226.

Stanovení sterolů v potravinách metodou GC

3 380

227.

Stanovení cholesterolu v potravinách metodou GLC

3 380

228.

Stanovení dusíku v potravinách

770

229.

Stanovení dusíku a přepočet na bílkoviny v potravinách

790

230.

Stanovení odrůdové jednotnosti a pravosti brambor pomocí polyakrylamidové elektroforézy

3 300

231.

Stanovení celkové potravinové vlákniny enzymaticko - gravimetrickou metodou

4 550

232.

Stanovení spektra aminokyselin metodou HPLC

3 470

233.

Stanovení chloridů/chloridu sodného/soli titračně

290

234.

Stanovení organických kyselin v potravinách metodou HPLC

1 820

235.

Stanovení kyseliny pyrrolidonkarboxylové metodou HPLC

1 240

236.

Stanovení beta-karotenu, kriptoxanthinesteru a xanthophylesteru v potravinách metodou spektrofotometrickou

2 680

237.

Stanovení vybraných parametrů piva pomocí automatického analyzátoru

730

238.

Stanovení kyselosti

210

239.

Stanovení obsahu šťávy v citrusových plodech

260

240.

Stanovení sacharidů a energetické hodnoty výpočtem

70

241.

Stanovení složení nesourodých potravin - makroskopický rozbor

330

242.

Stanovení složení nesourodých potravin - mikroskopický rozbor

430

243.

Stanovení cizorodé příměsi v potravinách

330

244.

Stanovení sacharidů a energetické hodnoty výpočtem (voda, tuk, popel, bílkoviny)

2 050

245.

Stanovení triacylglycerolů v potravinách metodou GC

4810

246.

Stanovení obsahu kakaového prášku

3610

247.

Stanovení nepovolených barviv v potravinách metodou HPLC

1 820

248.

Identifikace původu anthokyanů metodou „fingerprinting chromatography“

3 430

249.

Stanovení tryptamidu kyseliny lignocerové (LAT) v kakau a výrobcích z kakaa

2 080

250.

Stanovení těkavých kyselin titračně po destilaci - ovocná vína, ostatní vína, sladová vína, medovina, ostatní alkoholické nápoje

400

251.

Stanovení přípravků určených na léčbu erektilní dysfunkce v doplňcích stravy metodou HPLC

2 340

252.

Stanovení sacharidů a odvozených vícesytných alkoholů v potravinách metodou iontové chromatografie s pulzní ampérometrickou detekcí

2 080

253.

Stanovení T-2 a HT-2 toxinů v potravinách kapalinovou chromatografií

7 480

254.

Stanovení poměru stabilních izotopů uhlíku 13C/12C (vyjádřeného jako δ13C) vethanolu metodou hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů (IRMS) a průkaz botanického původu lihu ze stanovených hodnot

11 040

255.

Stanovení poměru stabilních izotopů vodíku D/H na methylové a methylenové skupině ethanolu metodou nukleární magnetické rezonance (SNIF-NMR) a průkaz deklarovaného botanického původu lihu ze stanovených hodnot

17 200

256.

Stanovení poměru stabilních izotopů uhlíku 13C/12C (vyjádřeného jako delta 13C) v ethanolu pomocí hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů (IRMS) a stanovení poměru stabilních izotopů vodíku D/H na methylové a methylenové skupině ethanolu pomocí nukleární magnetické rezonance (SNIF-NMR) - průkaz deklarovaného botanického původu lihu ze stanovených hodnot

22 310

257.

Průkaz rostliny rodu Echinacea pomocí kapalinové chromatografie

3 900

258.

Stanovení sukralosy v potravinách metodou iontové chromatografie s pulzní ampérometrickou detekcí

2 080

259.

Stanovení škrobu a částečně hydrolyzovaného škrobu v potravinách enzymaticko-spektrofotometrickou metodou

2210

260.

Stanovení koenzymu Q10 v doplňcích stravy metodou HPLC

2 080

261.

Stanovení sacharidů a energetické hodnoty výpočtem (voda, tuk, popel, bílkoviny, vláknina)

6 600

262.

Stanovení obsahu alkoholu pyknometricky po destilaci - ovocná vína, ostatní vína, sladová vína, medovina, ostatní alkoholické nápoje

460

263.

Stanovení těkavých kyselin v lihovinách

270

264.

Stanovení oxidu siřičitého titračně - ovocná vína, ostatní vína, sladová vína, medovina, ostatní alkoholické nápoje

180

265.

Stanovení poměru stabilních izotopů uhlíku 13C/12C (vyjádřeného jako δ13C) v medu a v proteinu izolovaného z medu metodou hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů (IRMS) a stanovení obsahu C4-cukrů ze stanovených hodnot

7 080

266.

Stanovení pesticidů v potravinách metodou QuEChERS s detekcí GC/MS

5 370

267.

Stanovení pesticidů v potravinách metodou QuEChERS s detekcí LC-MS/MS

5 340

268.

Stanovení mykotoxinů v potravinách metodou LC-MS/MS

6 370

269.

Stanovení vitamínu B6 (včetně jeho glykosilovaných forem) metodou HPLC

2 730

270.

Stanovení poměru stabilních izotopů vodíku D/H na methylové a methylenové skupině ethanolu metodou nukleární magnetické rezonance (SNIF-NMR) a průkaz botanického původu cukrů ze stanovených hodnot

17 510

271.

Stanovení poměru stabilních izotopů uhlíku 13C/12C (vyjádřeného jako δ13C) v ethanolu pomocí hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů (IRMS) a průkaz botanického původu cukrů ze stanovených hodnot

11 350

272.

Stanovení cukrů ve víně a moštech metodou HPLC s refraktometrickou detekcí

1 630

273.

Stanovení cukrů metodou HPLC s refraktometrickou detekcí

1 630

274.

Stanovení poměru stabilních izotopů uhlíku 13C/12C (vyjádřeného jako delta 13C) v ethanolu izolovaného z fermentovaných ovocných šťáv pomocí hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů (IRMS) a poměru stabilních izotopů vodíku D/H na methylové a methylenové skupině ethanolu pomocí nukleární magnetické rezonance (SNIF-NMR) - průkaz botanického původu cukrů ze stanovených hodnot

22 620

275.

Průkaz rostliny Aloe v nápojích na základě stanovení antrachinonů metodou LC/MS

4 160

276.

Stanovení alkality nealkoholických nápojů titračně

270

277.

Kvalitativní průkaz fermentované červené rýže s použitím screeningové (HPLC-DAD) a konfirmační (LC-MS) metody

4 940

278.

Stanovení pyrofeofytinu v olivových olejích metodou HPLC

1 820

279.

Stanovení polyfenolů v pivu spektrofotometrickou metodou

810

280.

Stanovení poměru stabilních izotopů uhlíku 13C/12C (vyjádřeného jako δ13C) v oxidu uhličitém metodou hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů (IRMS) a průkaz exogenního CO2ze stanovených hodnot

3 360

281.

Stanovení amitrazu v potravinách rostlinného původu metodou plynové chromatografie s MS detekcí

3 650

282.

Stanovení ztráty sušením v přídatných látkách

180

283.

Stanovení obsahu tuku v mléčných výrobcích a potravinách na bázi mléka vážkovou metodou dle Weibull-Berntropa (Referenční metoda)

470

284.

Stanovení sibutraminu v doplňcích stravy metodou HPLC

3 120

285.

Stanovení celkového alkoholu v moštech výpočtem (skutečný alkohol, glukóza, fruktóza)

1 260

286.

Stanovení polárních pesticidů a kontaminantů v potravinách rostlinného původu metodou IC-MS/MS

5 190

287.

Stanovení natamycinu ve víně metodou kapalinové chromatografie s detektorem diodového pole

180

288.

Stanovení poměru stabilních izotopů kyslíku 18O/16O a poměru stabilních izotopů uhlíku 13C/12C (vyjádřených jako δ18O a δ13C) ve vodě a ethanolu metodou hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů (IRMS) a stanovení poměru stabilních izotopů vodíku D/H na methylové a methylenové skupině ethanolu metodou nukleární magnetické rezonance (SNIF-NMR) a průkaz geografického původu s deklarovaným původem statistickou analýzou stanovených hodnot

27 500

289.

Stanovení neotamu v potravinách metodou HPLC/UV VIS/DAD

1 820

290.

Stanovení pesticidů v rostlinných olejích metodou QuEChERS s detekcí GC/MS

3 970

291.

Stanovení pesticidů v rostlinných olejích metodou QuEChERS s detekcí a LC- MS/MS

3 940

292.

Stanovení dithiokarbamátů a jejich degradačních produktů v dětské výživě metodou LCMS/MS

4 750

293.

Stanovení přetlaku sycených nápojů

130

294.

Stanovení esterů 3-monochlorpropandiolu a esterů glycidolu v rostlinných olejích a ztužených tucích metodou GC/MS

7 900

295.

Stanovení opiových alkaloidů v máku metodou LC-MS/MS

5 800

296.

Stanovení 3-monochlorpropandiolu v sójové omáčce metodou GC/MS

6 850

297.

Stanovení mléčné bílkoviny v potravinách imuno-enzymatickou metodou

3 250

298.

Stanovení 2-propanolu v lihovinách plynovou chromatografií s FID detekcí

1 740

299.

Stanovení sterolů v olivových olejích metodou plynové chromatografie

4 030

300.

Stanovení stigmastadienů metodou GC v rostlinných olejích

4 030

301.

Stanovení sterolů v másle metodou kapilární plynové chromatografie (GC)

3 380

302.

Detekce přítomnosti cizího tuku v mléčném tuku stanovením triacylglycerolů metodou plynové chromatografie

4810

303.

Stanovení methylesterů mastných kyselin metodou plynové chromatografie v olivových olejích

2 500

304.

Stanovení hodnot K232, K270 a delta K v olivovém oleji spektrofotometricky v UV oblasti

730

305.

Stanovení celkové kyselosti v produktech z rajčat

260

306.

Stanovení těkavých kyselin v produktech z rajčat

430

307.

Stanovení obsahu cukru v produktech z rajčat

570

308.

Stanovení volných mastných kyselin v olivových olejích

270

309.

Stanovení peroxidového čísla v olivových olejích

550

310.

Stanovení obsahu vaječného žloutku ve vaječných likérech spektrofotometrickou metodou

1 660

311.

Stanovení extraktu ve víně

130

312.

Stanovení popela ve víně

510

313.

Stanovení hustoty vína

210

314.

Stanovení alkoholu ve víně - pyknometricky

460

315.

Stanovení celkové kyselosti vína

130

316.

Stanovení těkavých kyselin ve víně

270

317.

Stanovení oxidu siřičitého ve víně

180

318.

Stanovení pH vína

130

319.

Stanovení alkality popela ve víně

130

320.

Stanovení obsahu alkoholu

460

321.

Stanovení těkavých látek a methanolu v lihovinách

1 740

322.

Stanovení obsahu alkoholu s použitím hydrostatických vah

650

323.

Stanovení obsahu alkoholu s použitím hydrostatických vah po destilaci

650

324.

Stanovení obsahu alkoholu v % objemových v lihovinách

650

325.

Stanovení barvy cukru v roztoku

290

326.

Stanovení kyseliny glycyrrhizové metodou HPLC

1 400

327.

Stanovení obsahu cukru v hroznových moštech, zahuštěných hroznových moštech a rektifikovaných moštových koncentrátech refraktometricky

200

328.

Stanovení celkového suchého extraktu lihovin gravimetricky

270

329.

Stanovení redukujících látek ve víně a moštech

680

330.

Stanovení oxidu siřičitého ve víně titračně po destilaci

570

331.

Stanovení oxidu siřičitého po destilaci - ovocná vína, ostatní vína, sladová vína, medovina, ostatní alkoholické nápoje, lihoviny

570

332.

Stanovení přetlaku šumivých a perlivých vín

130

333.

Stanovení glukózy a fruktózy ve víně enzymaticky

610

334.

Stanovení kyseliny citrónové ve víně enzymaticky

640

335.

Simultánní stanovení kyseliny L askorbové a D-iso-askorbové ve víně metodou HPLC s UV detekcí

2 150

336.

Stanovení poměru voda/bílkoviny

1 080

337.

Stanovení síranů ve víně gravimetricky

770

338.

Stanovení ethylacetátu ve víně plynovou chromatografií s detekcí FID

2 690

339.

Stanovení metanolu plynovou chromatografií s detekcí FID

2 690

340.

Stanovení vlhkosti, refraktometrická metoda

200

341.

Stanovení elektrické vodivosti

200

342.

Stanovení pH a volné kyselosti

290

343.

Stanovení hydroxymethylfurfuralu metodou HPLC s UV detekcí

1 470

344.

Stanovení nerozpustných látek gravimetricky

260

345.

Stanovení aktivity diastázy dle Phadebase

820

346.

Stanovení maltosy, sacharózy a D-glukózy ve víně enzymaticky se spektrofotometrickou detekcí

1 220

347.

Stanovení velikosti písma údaje na obalu a plochy obalu

230

348.

Stanovení obsahu škrobu po enzymatickém rozkladu metodou HPLC

2 550

349.

Stanovení čisté svalové bílkoviny

3 150

350.

Stanovení zpolymerovaných triacylglycerolů v tucích metodou HPLC

2 240

351.

Stanovení nepovolených barviv v potravinách metodou LC-MS

4 030

352.

Stanovení tropanových alkaloidů v potravinách rostlinného původu metodou LC-MS/MS

5 670

353.

Stanovení amygdalinu v potravinách metodou HPCL/UV_VIS/DAD

1 690

354.

Stanovení enzymů v potravinách metodou polyakrylamidové gelové elektroforézy

3 340

355.

Stanovení aktivity papainu v potravinách pHmetricky

4 950

356.

Stanovení aktivity trypsinu v potravinách spektrofotometricky

3 430

357.

Stanovení a identifikace charakteristických proteinů v potravinách proteomickou analýzou s využitím LC-MS/MS

4 540

358.

Stanovení mikrocystinů v doplňcích stravy metodou LC-MS/MS

3 110

359.

Stanovení obsahu katechinů v čaji metodou HPLC

2 590

360.

Stanovení kyseliny citrónové ve víně s využitím multiparametrického automatického analyzátoru a enzymatického setu

470

361.

Stanovení cukrů (glukóza a fruktóza) s využitím multiparametrického automatického analyzátoru a enzymatického setu

470

362.

Rozlišení orálního a žvýkacího tabáku

550

363.

Stanovení plochy spotřebitelského balení

400

364.

Stanovení titrovatelných kyselin v pekařských výrobcích

210

365.

Stanovení ekvivalentů kakaového másla v čokoládě metodou GC/FID

6 720

366.

Stanovení citrininu v potravinách rostlinného původu metodou LC-MS/MS

5 140

367.

Stanovení kanabinoidů v potravinách rostlinného původu metodou LC-MS/MS

5 140

368.

Stanovení a identifikace charakteristických proteinů v mléce a mléčných výrobcích proteomickou analýzou s využitím LC-MS/MS

4 540

369.

Stanovení a identifikace charakteristických rostlinných proteinů v masných výrobcích proteomickou analýzou s využitím LC-MS/MS

4 540

370.

Stanovení gama-laktonů pro odhalování falšování přídavkem syntetického aroma chirální plynovou chromatografií s MS detekcí

12 490

371.

Stanovení obsahu hořčice v potravinách imuno-enzymatickou metodou

3 760

372.

Stanovení celkového obsahu cukrů v lihovinách

1 530

373.

Stanovení a identifikace charakteristických proteinů tvrdé pšenice v mouce a těstovinách proteomickou analýzou s využitím LC-MS/MS

4 430

374.

Výpočet poměru nebo procentuálního zastoupení

70

375.

Stanovení mléčné sušiny dopočtem z naměřených hodnot

9 200

376.

Stanovení těkavých kyselin v lihovinách

380

377.

Detekce stafylokokových enterotoxinů v potravinách imunoenzymatickou metodou (včetně dialýzy)

4 300

378.

Stanovení hydroxymethylfurfuralu v potravinách metodou UHPLC s UV detekcí

1 470

379.

Stanovení poměru stabilních izotopů uhlíku 13C/12C (vyjádřeného jako δ13C) sacharidů metodou hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů (LC-IRMS) a průkaz původu sacharidů výpočtem ze stanovených hodnot

7 480

380.

Stanovení prvků metodou hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem ve víně

2 560

381.

Stanovení prvků metodou hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem v potravinách a nápojích

2 560

382.

Stanovení celkového obsahu přírodních barviv (ASTA Color) v paprice metodou spektrofotometrickou

1 400

383.

Stanovení hustoty lihovin

210

384.

Stanovení hmotnosti potraviny/pokrmu

90

385.

Stanovení objemu potraviny/pokrmu

90

386.

Stanovení obsahu pevných a tekutých částí, hmotnostního podílu složek, odkapaného podílu, náplně výrobku nebo počtu tablet

130

387.

Stanovení popela gravimetricky

460

388.

Stanovení písku/popela nerozpustného v kyselině gravimetricky

550

389.

Stanovení sušiny refraktometricky

200

390.

Stanovení methylsulfonylmethanu (MSM) metodou GC/FID

2 540

391.

Stanovení glukosaminu a jeho forem metodou HPLC/DAD

2 140

392.

Stanovení chondroitin sulfátu metodou HPLC/DAD

6 860

393.

Stanovení lískových ořechů v potravinách imuno-enzymatickou metodou

3 540

394.

Stanovení kyseliny kyanovodíkové titračně

2 190

395.

Stanovení specifických aktivních látek v potravinách metodou HPLC/DAD

1 870

396.

Stanovení pyrolizidinových alkaloidů v potravinách rostlinného původu metodou LC-MS/MS

8710

397.

Stanovení furanu a příbuzných sloučenin v potravinách metodou GC/MS

6 870

398.

Stanovení přítomnosti degradačních produktů benzoátu denatonia (bitrexu) v etanolu a lihovinách metodou GC/MS

6 920

399.

Stanovení degradačních produktů karamelových barviv v potravinách metodou LC-MS/MS

5 700

400.

Stanovení léčiv v potravinách a doplňcích stravy metodou LC/MS/MS

5 350

401.

Stanovení a identifikace charakteristických proteinů pšenice seté a pšenice špaldy proteomickou analýzou s využitím LC-MS/MS

4610

402.

Identifikace a stanovení toxinů Bacillus cereus v potravinách proteomickou analýzou s využitím LC-MS/MS

2410

403.

Stanovení (konfirmace) jednoho vzorku na zařízení LC/DAD/FID/RID

2 260

404.

Stanovení cyklamátu v potravinách metodou HPLC

1 580

405.

Stanovení ztráty hmotnosti čaje při 103°C

220

406.

Stanovení náhradních sladidel metodou UHPLC/MS

5 670

407.

1H NMR profiling a kvantitativní screening hlavních složek vín, 1H NMR profiling a kvantitativní screening hlavních složek ovocných šťáv

8 660

408.

1H NMR profiling a kvantitativní screening hlavních složek medu

9 280

409.

Posouzení funkčnosti obalu

140

410.

Stanovení poměru stabilních izotopů kyslíku 18O/16O a poměru stabilních izotopů uhlíku 13C/12C (vyjádřených jako delta 18O a delta 13C) ve vodě a ethanolu produktů révy vinné metodou hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů (IRMS) a průkaz geografického původu dopočtem z naměřených hodnot

3 700

 

Příloha č. 2

 

Senzorické rozbory

 

Číslo

Rozbor

Výše náhrady nákladů v Kč

1.

Senzorické hodnocení jednoho znaku u jednoho vzorku

90

2.

Senzorické hodnocení jednoho znaku u jednoho vzorku po mechanické nebo tepelné úpravě

180

3.

Senzorické hodnocení více znaků jednoho vzorku bez mechanické nebo tepelné úpravy

460

4.

Senzorické hodnocení více znaků jednoho vzorku s mechanickou nebo tepelnou úpravou

550

5.

Posouzení označování potravin a popis obalu

90

“.

3.

Na konci přílohy č. 3 se na samostatný řádek doplňuje věta „Náklady v Kč se matematicky zaokrouhlí na desítky Kč.“.

Čl. II

Přechodné ustanovení

Výše náhrad nákladů za rozbory prováděné laboratořemi Státní zemědělské a potravinářské inspekce ze vzorků odebraných přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky se stanoví podle vyhlášky č. 132/2015 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky.

Čl. III

Účinnost

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2026.

Ministr zemědělství:

Mgr. Výborný v. r.